AALS-Amerikan Hukuk Fakülteleri Birliği Yıllık Toplantısı’na Türkiye’den Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu Konuşmacı Olarak Davet Edildi.

ABD’de 400’e yakın hukuk fakültesini bünyesinde toplayan AALS Amerikan Hukuk Fakülteleri Birliği’nin 6-10 Ocak 2016 tarihleri arasında New York’ta gerçekleştirilen yıllık toplantısına davet edilen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, “Uluslararası Düzeyde Hukuk Fakülteleri Arasında İşbirliği Modelleri” konusunda düzenlenen panelde konuştu.

Indiana Üniversitesi Robert H. McKinney Hukuk Fakültesi’nden Prof.Dr. George E. Edwards yönettiği panelde, ABD Dışişleri Bakanlığı Department of State Eğitim ve Kültürel Konularda Bakan Yardımcısı Robin Lerner, Missouri-Kansas City Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Profesör Jeffrey Ellis Thomas ve Meksika’da Santa Catarina Monterrey Hukuk Fakültesi Dekanı Fernando Villarreal Gonda değişik işbirliği modelleri üzerinde durdular.

Soldan Sağa: Prof. Dr. George Edwards (Indiana Üniversitesi McKinney Hukuk Fakültesi), Sn. Robin Lerner (ABD Dış İşleri Bakanı Yardımcısı), Prof. Dr. Jeffrey Thomas (Missouri Üniversitesi Hukuk Fakültesi – Kansas City), Prof. Dr. Haluk Kabaalioglu (Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Fernando Villarreal Gonda (Monterrey Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, Meksika)

Prof. Dr. Kabaalioğlu konuşmasında Albert Einstein’ın Mustafa Kemal Atatürk’e göndermiş olduğu ünlü mektubundan bahsederek Türkiye’ye sığınan Alman profesörlerin Ankara ve İstanbul Üniversiteleri’nde 1930 ve 40′lı yıllarda ders verdiklerini ve özellikle Türk hukukunun gelişmesinde önemli katkı sağladıklarını belirterek 1960′lı yıllarda Columbia Üniversitesi’nden Prof. Allan Farnsworth, Prof. Richard Gardner, Prof. Hans Smit, Prof. Walter Gellhorn ve Prof. William Cary gibi pekçok önemli bilim adamının da Türkiye’de üniversitelerde görev aldığını belirtmiştir. Uluslararası işbirliği kavramına vaktinde değer verildiği gibi şu anda da Türkiye’de çok önemli bir konu olduğuna değinen Prof. Kabaalioğlu Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak Avrupa, Amerika, Rusya ve Çin hukuk fakülteleri ile imzalamış oldukları 100′den fazla Erasmus ve İkili İşbirliği Anlaşmalarının sayısının sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da bir rekor kabul edildiğini, on seneyi aşkın bir süredir American University Washington College of Law, Loyola University-New Orleans, Pennsylvania State University, University of Amsterdam gibi üniversiteler ile düzenledikleri yaz okulu programları, ortak yüksek lisans programlarının devam edeceğini belirtmiştir. Ayrıca geçen Nisan ayında başkanlığını yürüttüğü ELFA-Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği’nin 20. Yıl Genel Kurul ve Konferans Programı’nda 48 ülkeden 250′den fazla dekan, hukuk profesörü ve üst düzey yöneticiyi Yeditepe Üniversitesi’nde ağırladıklarını ifade etmiştir. Sadece Türk hukuku ile sınırlı kalmayarak uluslararası düzeydeki hukuki işlerde de görev yapabilecek hukukçular yetiştirmeyi kendine misyon edinen Yeditepe Hukuk’un, bu misyonunu gerçekleştirebilmek için mevcut uluslararası bağlantılarını nasıl oluşturduğunu, diğer üniversiteler ile çeşitli projeleri nasıl gerçekleştirdiğini ve bu bağlantıların her yıl katlanarak nasıl arttığına ilişkin tecrübelerini dinleyicilere aktaran Prof. Kabaalioğlu’nun konuşması salonda büyük bir dikkat ile dinlenildi.

Ayrıca Dekan Kabaalioğlu Çin’de Nankei Üniversitesi ile Konfüçyüs Enstitüsünün kurulmasına öncülük yaptığını, Rusya, Ukrayna ve diğer ülkelerle de işbirliği modelleri gerçekleştirildiğini anlattı. Bahreyn Kraliyet Kadınlar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğunu belirten Kabaalioğlu örnekler verdi.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında İstanbul’da Yeditepe Üniversitesinde gerçekleştirilen ELFA Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği Genel Kurulu münasebetiyle İstanbul’a gelen katılımcılar, Yeditepe’nin uluslararası düzeyde oynadığı öncelikli rolü vurguladılar ve toplantıdan sonra bir çok Dekan, Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı ile özel olarak görüşme taleplerinde bulundu.

Bir AALS üst düzey yetkilisi, Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı’nın davet edilme sebebinin, ABD dışındaki hukuk fakülteleri arasında Yeditepe Hukuk’un çok sayıda ve kapsamlı uluslararası işbirliğine sahip olması ve bunun göz ardı edilememesi olduğunu belirtti.

91 Erasmus anlaşması ile Avrupa hukuk fakülteleri arasında da en önde yer alan ve her yıl yaklaşık 95 yabancı Erasmus öğrencisini kabul eden Yeditepe Hukuk,  Çin ve Rusya’da da hukuk fakülteleri ile anlaşmalar imzaladı.

Son iki yılı başkanı olmak üzere, altı yıldır ELFA-Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği Yönetim Kurulu’nda görev yapan Dekan Prof. Dr. Kabaalioğlu, geçen Nisan ayında ELFA Genel Kurul Toplantısı’nı İstanbul’da gerçekleştirmiş ve 200’den fazla hukuk fakültesi dekanı ve öğretim üyesi bu toplantıya katılmıştı.

AB’ deki kriz ve Avrupa Kıt’asındaki Hukuk Fakültelerine etkisi konulu panel Regents Parlor salonlarında yapıldı.
 
University of California Hastings College of Law  öğretim üyesi ve AALS önceki başkanlarından Prof. Leo P. Martinez, Groningen Üniversitesi öğretim üyesi ve ELFA’nın yeni başkanı Prof. Laurence Gormley ve Almanya’nın tek özel (vakıf) hukuk fakültesi olan Bucelius Hukuk Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Katarina Boele-Volki’nin katıldığı oturumda, fakültelerin karşılaştığı sorunlar Avrupa’daki kriz gündeme getirildi. Prof. Dr Laurence Gormley de AB’nin karşı karşıya kaldığı göçmen krizinin boyutlarını anlattı ve hukuki sorunlara değindi. Bucelius Hukuk Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Boele-Volki’nin açıklamalarından sonra oturuma son verildi.. Prof. Kabaalioğlu, Bucelius’un yeni rektörü ile tanışma olanağını kazandığı için memnun olduğunu belirterek kurumlar arasında işbirliği yapılması hususunda mutabakat sağlandı.
 
“Human Rights at the Margins: The Refugee Crisis and Other Emergencies in a Transatlantic Perspective” konulu panelde Boston Üniversitesi’nden Daniela Caruso başkanlığında Michigan Hukuk Fakültesinden Daniel Halberstam, Essex Hukuktan Prof. Steeve Peers ve New York Üniversitesinden profesör Grainne De Burca tebliğ sundu.
 
New York Üniversitesi’nden İrlandalı profesör Grainne de Burca oturuma tartışmacı olarak katıldı. Bir önceki oturumda Gormley’e yanıt veremeyen ve bu oturumda da çeşitli vesilelerle Türkiye’ye değinen konuşmalar karşısında ilk sözü Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu aldı ve Suriye krizinin Türkiye’ye fatura edilmesinin hata olduğunu, iki milyonda fazla göçmene kapılarını açan Türkiye’ye uzun yıllar kimsenin destek olmadığını ve Türkiye’nin sekiz milyar doları aşan faturayı tek başına karşıladığını, tam üyelik müzakerelerinin neredeyse durduran AB’nin adeta Türkiye’nin mevcudiyetini dahi unuttuğu bir ortamda göçmen krizi nedeniyle Türkiye’nin önemi anlaşılınca anlaşma yapmak ve 3 milyar euro tahsis etmek üzere Alman Başbakanının girişimde bulunduğunu belirtti. “Türkiye lideri ile el sıkıştığınızda parmaklarınız eksiksiz kalmış mı diye kontrol edin” diyen Gormley’i kınadığını belirten Kabaalioğlu, ABD’nin “Irak’a demokrasi (!!!) getirmesinden sonra” bölgede istikrarsızlığın arttığına ve bugünkü gelişmelere yol açtığını belirtti. Türkiye’nin her zaman mültecilere kapılarını açtığını belirten Prof. Kabaalioğlu, Türkiye bunu her zaman karşılık beklemeden yapmıştır dedi.
 
Program sürecinde Prof. Kabaalioğlu ayrıca, 13 yıl New York kenti belediye başkanlığı yapan Michael Bloomberg ile tanıştı ve kısa bir görüşme yaptı. Önümüzdeki başkanlık seçimlerinde Bloomberg’in  bağımsız aday olarak seçimlere girebileceği basında belirtilmektedir.
 
 
 

 

Acitivity Date: